Dziś i Jutro

Fundacja
Ajak

Pomnażanie potencjału zdrowotnego to podstawowy warunek kształtowania wysokiej jakości życia – a na jego końcu możesz powalczyć o następne…

Podopieczni

Podopiecznymi Fundacji są dzieci ze zdiagnozowaną atrezją dróg żółciowych, po przebyciu operacji metodą Kasai, przed i po przeszczepie wątroby.

Jest to szczególna grupa pacjentów, która dotknięta została szczególną jednostką chorobową nazywaną przez nas „chorobą wielkiego pecha”.

Do dnia dzisiejszego nie jest znana przyczyna powstania atrezji dróg żółciowych u noworodków. Nie jest ona wykrywalna w okresie płodu, nie ma na nią leku a jedyną metodą leczenia dającą szansę na pełne wyleczenie jest przeszczep wątroby. To nieszczęście dotyka średnio jedno dziecko na 20 tysięcy urodzeń.

Mamy świadomość, że taka diagnoza stawiana w pierwszych tygodniach życia dziecka jest dla rodziców ogromnym szokiem i niedowierzaniem w jak trudnej znaleźli się sytuacji. Pierwszym krokiem ratującym życie jest portoenterosomia (operacja metodą Kasai), która daje czas na przygotowanie dziecka i znalezienie dawcy wątroby do przeszczepu.

Leczenie dzieci, u których stwierdzono atrezję dróg żółciowych jest dla rodzin ogromnym obciążeniem psychicznym, a sam proces leczenia również finansowym. Dlatego zdecydowaliśmy się pomagać tej szczególnej grupie pacjentów, dzieciom które z dnia na dzień stały się śmiertelnie chore.

Potrzebujesz pomocy?

Zawnioskuj o subkonto.